Sedan några dagar är det fullt upp i laboratoriet. En efter en slungar vi alla skattlådorna och centimeter för centimeter fyller honungen upp lagringskärlen. I år siktar vi mot ett ton acaciahonung, alltså att fylla det stora kärlet längst till vänster. Lyckas vi med det blir det rekord för oss.
Vi får se hur det går.
Skattlådorna står på hög i väntan på slungning.
En välfylld skattlåda kan innehålla uppåt 20 kilo honung.
När honungen är slungad, filtrerar vi den och lagrar den på kärl i ungefär tre veckor. På italienska kallas kärlen maturatori som kommer från maturare, som betyder att mogna. Honungen mognar egentligen inte, som till exempel ett vin gör, utan mer rätt är att säga att den dekanterar. Luftbubblorna stiger till ytan och små partiklar, som pollenkorn, sjunker till botten. Det tar lite tid, men honungen blir till slut helt transparent och är redo att tappas upp på burkar.
Acaciahonungen som vi slungar nu är en flytande och nästan färglös honung. Här nedanför är den just nyslungad, ofiltrerad och med små, små luftbubblor i. Men man ser redan färgen. Och den kan nog inte bli mycket finare.
3 kommentarer:
Wow! Che bel miele! Non vedo l'ora di assaggiarlo!
Hej. Smakar den honung eller smakar den ljusare än honung? Behåller den den färglösa färgen eller är det bara i början den är färglös? Går det att köpa sådan färglös honung någonstans?
Hej. Honungen på bilden är akaciahonung. Den har som kännetecken att den är precis sådär ljus och flytande, och stelnar alltså inte eller ändrar färg som till exempel en vanlig blomsterhonung. Smaken skulle jag säga är just lite ljusare än annan honung. Enkel, ren och söt. Jag skulle tro att du hittar akaciahonung i vilken mataffär som helst, men bättre är nog att leta i en delikatessbutik då kvaliteten troligen är lite högre. Hoppas du hittar och tycker om!
Skicka en kommentar